Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Темата за мъртвите души в избирателните списъци е много сериозна

Темата за мъртвите души в избирателните списъци е много сериозна

03.09.2014 г.
Принтирай

Калин Славов от асоциация “Прозрачност без граници” предупреди, че големият брой регистрирани наблюдатели на изборите е тип показване на политически мускули и новият начин да се набират избиратели. Той заяви, че одобрява решението на ЦИК да откаже регистрация на две организации за наблюдатели поради близост с партия “България без цензура”.

Това е доста смело решение от страна на ЦИК. Лаконичната уредба на Изборния кодекс, по-точно липсата на такава уредба какво представлява организация наблюдател, оставя широко отворена врата да се регистрират организации, които са с други практически цели. ЦИК, съдейки от правната рамка, и при най-позитивно намерение, е с доста ограничени възможности. /…/ Темата за мъртвите души в избирателните списъци е много сериозна, защото поставя въпросът възможно ли е да бъдат допълвани резултати. Всички коментатори подчертават, че за подобно дописване на резултатите е необходимо да има секционна комисия с еднаква нагласа, което трудно може да стане масово разпространен случай, коментира Славов

По повод гражданския контрол на изборния процес, Калин Славов добави, че по една и съща тема, в кратък период от време, трудно биха могли да функционират няколко организации, без да разпиляват енергията си.

Интервюто на Снежана Иванова с Калин Славов чуйте от звуковия файл.

Източник: “БНР”