Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » 16 партии подписаха Обществен договор за свободни, честни и демократични избори

16 партии подписаха Обществен договор за свободни, честни и демократични избори

04.04.2013 г.
Принтирай

На 4 април беше сключен Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България. Документът е разработен от 8 неправителствени организации, които ще осъществят независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори. Целта на инициативата е осъществяване на граждански контрол над дейността на институциите и участниците в изборите за 42-ро Народно събрание и провеждане на свободни, честни и демократични избори, в съответствие с изискванията на българското законодателство и с международните стандарти.
На тяхната покана за участие се отзоваха 16 партии, чиито представители подписаха договора – Граждани за европейско развитие на България, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Демократи за силна България, Съюз на демократичните сили, Обединени земеделци, „Българска социалдемократическа партия“, Ред, законност и справедливост,  Движение „България на гражданите”, Коалиция „Българска пролет („Българска социалдемокрация“ и „Партия на зелените“), Коалиция „Горда България“ (Гражданско обединение за реална демокрация, „Свободен народ“, Обединен блок на труда „Български лейбъристи“, Съюз на патриотичните сили „Защита“ и Християнсоциален съюз),  Български демократически съюз ‘’Радикали’’, Демократична алтернатива за национално обединение, Партия на българските жени и „Новото време”.
„Ние сме на страната на гражданите, които искат изборният процес и дискусията за него да протекат по правилата, характерни за демократичните общества.” – изрази своята позиция политологът Огнян Минчев, председател на УС на „Прозрачност без граници”.
Антоний Гълъбов, експерт към организацията, изрази надежда в изборите през май да участват повече хора: „Съвместните ни усилия ще накарат повече хора да гласуват и това допълнително ще редуцира купуването на гласове.”
 „С тази инициатива можем да допринесем за развитие на законодателни решения за предстоящата поредица от избори, които ни очаква. Благодарим на всички колеги от неправителствените организации и на политическите партии, които се включиха.” – каза Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”.
Целта на подписания документ е да ангажира политическите партии с провеждането на предизборна кампания в съответствие със стандартите за публичност и отчетност. Стремежът е да се предотвратят злоупотребите с избирателни права на гражданите и да се подобри организацията на изборния процес.
Документът предвижда още ангажимент за неправителствените организации да извършат гражданско наблюдение, основано на принципите на независимост, политическа безпристрастност и конструктивен диалог с всички участници в изборния процес, както и да предоставят информация на обществото за резултатите от наблюдението.