Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Повече от 240 наблюдатели на Асоциация ‘’Прозрачност без граници” ще следят за нарушения в изборния ден

Повече от 240 наблюдатели на Асоциация ‘’Прозрачност без граници” ще следят за нарушения в изборния ден

20.04.2013 г.
Принтирай

‘’Наблюдателите ще бъдат разпределени в цялата страна, като по-голям брой ще има в районите, където традиционно се регистрират повече изборни нарушения.’’ -  съобщи във Велико Търново изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов, където се проведе обучение на над 40 наблюдатели от Североизточна България.

Асоциация „Прозрачност без граници” работи съвместно с над 15 неправителствени организации във всичките 28 области на страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес. Партньор във Велико Търново е Европейският информационен център.

Организацията проведе обучение на наблюдатели и в Пловдив, където Ваня Нушева – програмен директор съобщи, че 22 от партиите, които са регистрирани за изборите на 12 май, са подписали обществен договор за честни избори. С това те се ангажират да извършат обучение на своите представители в избирателните комисии, да публикуват своевременна информация за всички дарения, които получават, както и да осигурят публичност на информацията за броя на своите застъпници. „Гражданският контрол върху дейността на институциите и на политическите партии е изключително важен, защото представлява допълнителна гаранция за спазването на законите по време на изборния процес.’’ – добави Нушева.

Гражданската коалиция за наблюдение на изборния процес ще осъществи и активна кампания срещу купуването на гласове, контролирания вот и други изборни злоупотреби. За целта вече работи безплатна телефонна линия за цялата страна – 0800 11 224, на която гражданите могат да сигнализират за нарушения, а  също така и да получат разяснения за своето участие като избиратели в изборния процес.

На специално създадения сайт www.samizbiram.bg в деня на парламентарния вот ще се предоставя и информация относно характера на изборните нарушения по региони. Графиката с информация за нарушенията, констатирани от наблюдателите, ще предоставя възможност за информиране относно концентрацията на нарушенията в различните районите на страната.  ще бъде в различни цветове, като по-ярките ще обозначават висока степен на нарушения. Първата информация ще се появи след 10.00 часа на 12 май и ще се актуализира през два часа. Ще се следи за купуване на гласове, контролиран вот, организационни нарушения и агитация в изборния ден.

За повече информация за инициативата на Асоциация „Прозрачност без граници”

http://archive2014.samizbiram.bg/

www.facebook.com/SamIzbiram

Видеото към кампанията „Сам избирам”

https://www.youtube.com/watch?v=8WcqKnBCSF4