Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Започна мониторингът на изпълнението на Обществения договор за свободни, честни и демократични избори в България

Започна мониторингът на изпълнението на Обществения договор за свободни, честни и демократични избори в България

30.04.2013 г.
Принтирай

През месец април стартира проверката по изпълнение на поетите ангажименти от политическите партии, част от Обществения договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България, иницииран от Гражданската коалиция за наблюдение на изборния процес.

В тази връзка на 19 април 2013 година Асоциация „Прозрачност без граници” изпрати писмо до всички партии и коалиции, подписали Договора със запитване дали са осигурили възможност за публикуване на необходимата информация и в какъв срок ще бъде актуализирана.

Към 24 април 2013 година готовност за среща и предоставяне на информация относно приложението на Договора са изразили три партии – ГЕРБ, „Движение България на гражданите” и „Новото време” (бел. относно „Новото време” – партията няма издигнати кандидати, поради което няма да реализира самостоятелна кампания; по тази причина ангажиментът има изражение на морално подкрепа за инициативата).

До 30 април 2013 г. готовност за предоставяне на информация относно изпълнението на ангажиментите в договора са изразили 7 партии (31% от подписалите договора, или 15,5% от всички регистрирани партии): “Новото време” , ГЕРБ, Движение “България на гражданите”, Демократи за силна България, Партия на българските жени, НДСВ, БСП).

  • Извършена проверка на 29 април (ГЕРБ)
  • Предстояща проверка на 8 май (ДСБ и БСП)
  • Готовност за проверка (ДБГ, ПБЖ, НДСВ)