Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Обобщени данни от наблюдението на Асоциация „Прозрачност без граници“ към 14 часа в изборния ден

Обобщени данни от наблюдението на Асоциация „Прозрачност без граници“ към 14 часа в изборния ден

12.05.2013 г.
Принтирай

Към 14.00 часа в офиса на Асоциация „Прозрачност без граници“ са обработени общо 144 сигнала от наблюдатели и граждани. Продължават проблемите с регистрацията на представителите на политически партии като наблюдатели (Сливен, София), масово присъствие на представители на партии без обозначителни баджове (Перник, Кърджали).

Прави впечатление увеличаване дела на сигналите за контролиран вот. Докато в първата част на деня делът на организационните нарушения бе 67%, а контролираният вот – 15%, то към 14 ч. делът на сигналите за контролиран вот се увеличава до 21%, организационните нарушения съставляват 57%.

Регистрирани са и случаи кметски наместник да присъства в избирателната секция, без да има някаква регистрация (Вълчидол, Варненско).

Сред другите опити за въздействие върху избирателите са постъпили сигнали за:  провеждане на инструктаж от страна на кмета и секретаря на кметството за кого да се гласува (Кърджали), застъпници придружават гласоподаватели до СИК и провеждан инструктаж в двора на училището (Кюстендил); необясним брой ефективно упражнили правото си на глас избиратели в рамките на кратко време (в секция в Плевенско за по-малко от два часа са гласували близо половината от над 900 избиратели), присъствие на едно и също МПС в близост до избирателни секции в рамките на целия изборен ден и опит да се разпитват гражданите за кого са гласували (Плевен).

Продължават и проблемите с незаконна агитация в изборния ден – от директна реклама с тениски на конкретни партии (с. Радовене, Враца), до агитация с рекламни автомобили на политически партии и раздаване на специални скреч карти с информация за кого  да се гласува (Русе).

Сигнали за купуване на гласове са регистрирани за районите на Кюстендил, Сандански, Левски.

Зачестяват и сигналите за нарушаване тайната на вота (София, Велико Търново). Друга основна група олганизационни нарушения е свързана с предварителното отделяне и подпечатване на бюлетините (Стара Загора, Хасково, Търговище, Шумен, Варна).

Графики и статистически данни на нарушенията са публикувани и на сайта http://diagrams.samizbiram.bg/.

12 май 2013 година

гр. София

АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ”

TRANSPARENCY INTERNATIONAL – БЪЛГАРИЯ