Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Представители на част от българските политически партии и кандидати в изборите за Европейски парламент подписаха Антикорупционен договор на Transparency International

Представители на част от българските политически партии и кандидати в изборите за Европейски парламент подписаха Антикорупционен договор на Transparency International

14.05.2014 г.
Принтирай

Представители на част от политическите партии, които участват в предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент, подписаха днес  Антикорупционен договор във връзка с провеждането им. Антикорупционният договор е инициатива на международната организация Transparency International и националното и представителство за България Асоциация „Прозрачност без граници“.

В подписването на договора се включиха представители на следните политически сили – ПП ГЕРБ, Коалиция за България, Коалиция КОД, Реформаторски блок, Синьо единство, Румяна Вълчева Угърчинска- Винсенти (независим кандидат), Зелените, БКП, Евгения Златева Банева (независим кандидат), Виктор Тенчев Папазов (независим кандидат), АБВ, ПП БАСТА, Християндемократическа партия на България, ПП Зелена партия, ПП Глас Народен и впоследствие ДПС. Останалите политически формации, които също участват в Евроизбори 2014 не се включиха в подписването на документа.

От страна на Асоциация „Прозрачност без граници“, договорът бе подписан от нейния Изпълнителен директор Калин Славов.

Политическите партии, които участват в Антикорупционния договор, декларират, че ще противодействат на корупцията и ще гарантират прозрачност, отчетност и почтеност на европейските институции, политики и законодателство в рамките на следващия мандат на Европейския парламент.

„Това не е общение, което остава тук. Ние поемаме ангажимент да следим в рамките на пет годишен период дали тези антикорупционни ангажименти, които днес поехте, се спазват“, заяви Калин Славов.

Инициативата на Transparency International е насочена към кандидатите от всички държави-членки на Европейския съюз. Тя дава възможност на партиите, коалициите и независимите кандидати по време на следващия мандат на Европейския парламент (2014-2019) да работят съвместно за:

  • Превръщане управлението и законодателната дейност на европейските институции в модел за прозрачност, отчетност и почтеност;
  • По-ефективен контрол при разходването на публичните средства в Европейския съюз;
  • Предприемане на мерки за ефективна защита на лицата, сигнализиращи за нередности и корупция в публичния, частния и неправителствения сектор.

Текстът на договора и информация за инициативата са публикувани на официалния сайт на Асоциация „Прозрачност без граници“ – http://www.transparency.bg/ и на интернет-страницата за наблюдение на изборния процес http://archive2014.samizbiram.bg.

 

13 май 2014 г, гр. София

АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ” 

TRANSPARENCY INTERNATIONAL – BULGARIA