Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Асоциация „Прозрачност без граници” призовава да се спазват правилата за провеждане на предизборната кампания

Асоциация „Прозрачност без граници” призовава да се спазват правилата за провеждане на предизборната кампания

01.09.2014 г.
Принтирай

Като дългогодишен наблюдател на изборния процес, който се ръководи от международните стандарти в тази област, Асоциация „Прозрачност без граници” е поела ангажимент да монитира предизборната кампания и да информира за констатирани нередности. В изпълнение на този обществен ангажимент, Асоциация „Прозрачност без граници” информира, че изискването за начало на предизборната кампания не се спазва стриктно.

Две седмици преди официално разрешения старт на предизборната кампания (5 септември), ставаме свидетели на разпространение на билбордове на регистрирани участници в предстоящите избори, както и на билбордове на участници в отминалите избори за Европейски парламент. Така например, по продължението на автомагистрала „Тракия”, на територията на обл. София, обл. Пазарджик, обл. Пловдив, обл. Стара Загора и обл. Бургас са публикувани билбордове на регистрирани участници в предстоящите избори за Народно събрание или не са премахнати билбордове на участници от изборите, проведени на 25 май 2014 г. Една седмица преди официалния старт на предизборната кампания билбордове са публикувани и централните части на големи градове, като например София и Бургас.

Призоваваме политическите партии да спазват правилата за забрана за агитационни материали извън предизборната кампания (чл. 185, ал. 1), както и за премахване на предизборните материали от партиите в 7-дневен срок след изборите (на чл. 186, ал. 3).

Отправяме призив и институциите да изпълняват своевременно и адекватно своите правомощия, свързани с осъществяване на контрол за спазване на изборното законодателство. В тази връзка припомняме, че според чл. 186, ал. 1 по решение на съответната районна избирателна комисия кметовете са длъжни да предприемат действия за отстраняване на агитационните материали, поставени в нарушение на ИК, а според чл. 186, ал. 2, когато нарушението се отнася до повече от един избирателен район – областният управител предприема действия по решение на Централната избирателна комисия.

София, 1 септември 2014 година

АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ”