Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » 16 регистрирани участници в изборите за 43-то Народно събрание подкрепиха предложения от Асоциация „Прозрачност без граници” Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България

16 регистрирани участници в изборите за 43-то Народно събрание подкрепиха предложения от Асоциация „Прозрачност без граници” Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България

08.09.2014 г.
Принтирай

16 регистрирани участници в изборите за 43-то Народно събрание подкрепиха днес предложения от Асоциация „Прозрачност без граници” Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България.

Подписалите документа партии и коалиции са ПП ГЕРБ, БСП лява България, Движение за права и свободи, Реформаторски блок – БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС, Левицата и Зелена партия, ПП Нова България, ПП Новото време, ПП Нова сила, Обединена България, НДСВ, ЗЕЛЕНИТЕ, Коалиция АБВ – (Алтернатива за българско възраждане), ПП Българска социалдемокрация, ПП Движение 21, ПП Общество за нова България и КП Десните.

Документът е разработен от Асоциация „Прозрачност без граници”, която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Национална мрежа за наблюдение на изборния процес. Сред участващите в мрежата организации са: Алтернативи 55” – Стара Загора, „Асоциация на неправителствените организации в регион Тракия, „Икар” – Хасково, „Инициативи за гражданско общество” – Русе, „Институт за регионално развитие и квалификация” – Шумен, „Клуб на НПО” – Търговище, „Майчин център “Българка” – Враца, „Нови хоризонти” – Смолян, „Паралел” – Силистра, „Пловдивски граждански клуб” – Пловдив, „Свободен младежки център” – Видин, „Център за образователни програми и социални инициативи – Ямбол, „Читалищна асоциация за развитие “Юг” – Кърджали.

Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.

С участието си политическите партии се ангажират:

  • Да не компрометират статута на независимото гражданско наблюдение, като регистрират партийни членове, симпатизанти или „платени гласоподаватели” като наблюдатели от името на граждански организации.
  • Да осъществяват вътрешнопартиен и взаимен контрол между партиите за спазване на избирателните права на гражданите и да сигнализират институциите за опити за купуване на гласове и упражняван натиск върху избирателите.
  • Да повишат компетентността на своите представители в избирателните комисии чрез провеждането на допълнителни обучения относно правилата на изборния процес.
  • Да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания, като  предоставят своевременно достоверна информация на Сметната палата за получените дарения в хода на кампанията.
  • Да приемат пакет от законодателни промени, които да ограничат злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес, в това число да променят начина на съставяне на избирателните списъци и въвеждане на регионални преброителни центрове.
  • Да предприемат законодателни инициативи, които да изведат „на светло” взаимоотношенията между политика и бизнес, в това число да въведат правила за ограничаване на негативните лобистки практики.

Документът предвижда още ангажимент за неправителствените организации да извършат гражданско наблюдение, основано на принципите на независимост, политическа безпристрастност и конструктивен диалог с всички участници в изборния процес, както и да предоставят информация на обществото за резултатите от наблюдението.

Пълният текст на Обществения договор можете да изтеглите от следния интернет адрес: www.transparency.bg и www.samizbiram.bg.

 

София, 8 септември 2014 година 

АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ” (TRANSPARENCY INTERNATIONAL-БЪЛГАРИЯ) инициатор и координатор на Национална мрежа за наблюдение на изборния процес